Inox en ijzeren trappen, stalen deuren in Oost Vlaanderen Inoxdesign bvba Roeselare

 

WAT IS NU EIGENLIJK INOX?


Inox is een groep van roestvaste (en niet roestvrije) staalsoorten.  Het is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof.


Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.  Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium terug te vinden.


Het chroom vormt een onzichtbaar laagje dichroomtrioxide (CR203) wanneer het in aanraking komt met zuurstof, dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen roestvorming.  Bovendien herstelt het zichzelf wanneer het beschadigd wordt.


De verschillende typen RVS zijn qua uiterlijk indentiek, het zijn de percenten nikkel, chroom, molydeen, titanium die het prijsverschil geven.


De 400 reeks, ook wel duplex roestvast staal genoemd zijn magnetisch, deze RVS soort wordt voornamelijk gebruikt in dampkappen, vaatwassers, enz,... en is dus minder geschikt voor buitentoepassingen.  Dit omdat er meer ijzer aanwezig is en sneller zal gaan roesten.HET VERSCHIL TUSSEN DE 400 EN DE 300 REEKS KAN JE EENVOUDIG TESTEN MET EEN MAGNEET.


De 300 reeks zijn roestvaste staalsoorten met tussen de 6 en 26% nikkel en daarom niet magnetisch, deze reeks is geschikt voor buitentoepassingen, afhankelijk van de toevoeging van meer nikkel, chroom molybdeen of titanium verhoogt de prijs.  304 is de meest gebruikt RVS soort voor binnen en ook wel voor buitentoepassingen zoals leuningen, hekkens, enz,...

Aan de kust of op plaatsen waar hogere eisen worden gesteld aan het RVS, Bijv. zwembaden, zilte lucht (zee), enz,... wordt 316 aangeraden.  Echter ligt de prijs tot 40% hoger door de toevoeging van de hogere voorgenoemde elementen die erin voorkomen.

De "L" staat voor "low carbon", laag koolstofgehalte om een gemakkelijker lasbaar roestvast staal te verkrijgen, en de corrosiegevoeligheid na het lassen te beperken.HET VERSCHIL TUSSEN 304 EN 316 KAN JE TESTEN MET EEN MOLYBDEENTESTER.


De hooggelegeerde austenitische RVS kwaliteit "904L" heeft door toevoeging van molybdeen en koper in combinatie met een zeer laag koolstofgehalte zeer goede corrosiewerende eigenschappen in agressieve milieus.  RVS 904L is uitstekend bestand tegen put- spannings-,  en interkristallijne corrosie.

Geschiedenis:


Op 13 augustus 1913 werd het eerste roestvast staal gegoten in het laboratorium Brown-Firth in Engeland door Harry Brearley in het kader van het onderzoek naar een metaal met hoge weerstand tegen de inwendige slijtage in de loop van de kanonnen ten gevolge van de hoge temperaturen bij het afvuren.

Inlichtingen:


0478 48 19 13 - 055 60 54 46

Berchemstraat 11 - 9690 Kluisbergen

Trappen, trapleuningen en balustrades

100% kwaliteit

Trappen, leuningen en balustrades in Merelbeke Trappen en balustrades in Oudenaarde Trappen en balustrades in Oost Vlaanderen Trappen en balustrades in Lochristi Trappen en leuningen in Gent Inoxdesign
Home Voorbeelden Contact